Thursday, May 31, 2007

İNTERNET ÜZERİNDEN (SKYPE VS. İLE) ÜZERİNDEN YABANCI DİL- İNGİLİZCE ÖĞRENİLEBİLİR Mİ VEYA ÖĞRETİLEBİLİR Mİ? (47)




Bir süre önce MSN ve YAHOO Messenger üzerinden İngilizce dersleri vermeye başladım. Sonra daha çok Skype ve Google Drive kullanmaya abaşladım. Yakında diğer programları da kullanmaya başlarım! Bu düşünce, hedeflediğim kitleye nasıl ulaşabileceğim konusunda kafa yormaya başlayınca ortaya çıktı. Benim hedeflediğim kişiler, hayalleri ve hedefleri belli, zamanları kısıtlı kişilerdi. Bu tür insanlar, sadece İngilizceyle ilgili değil aynı zamanda başka konularla da ilgilenirler. Bu kişilerin iki önemli özellikleri, “zaman fakiri” olmaları ve eğitim giderlerinin çok olmasıdır. Dolayısıyla internet üzerinden, makûl bedellerle, “sohbet” yoluyla İngilizce dersleri, bu düşüncelerle ortaya çıktı. Bu arada benim yaklaşık 6 yıldır radyoculuk yapmış bulunmamın ve mikrofonda iletişim konusunda deneyimli oluşumun da bu konuda büyük bir avantaj olduğunu düşündüm. "Online İngilizce Dersleri" böylece başlamış oldu.

Bu şekilde ders verdiğim yol arkadaşlarımın (öğrencilerimin) bazı ortak özellikleri var. Bir öğretmen ve danışman olarak avantajlı bulduğum bu özellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum. Belki sizler de aynı özelliklere sahipsiniz:

- Benimle bağlantıya geçen kişilerin İngilizceyle ilgili hayalleri ve hedefleri genellikle az-çok netlik kazanmış olmaktadır. Dolayısıyla bu kişiler benimle bağlantıya geçerlerken, zihinlerinde “sanal ortamda İngilizce öğrenilir mi-öğrenilmez mi” sorusundan çok “öğreneceğim” kararını taşıyorlar.


- Yabancı dil konusunda veya online dersler konusunda tereddütleri olsa bile, ki bu çok normaldir, benden açıklıkla bilgi istiyorlar.
- İngilizceyle ilgili ve genel konulardaki yazılarımı okumuş oluyorlar. Dolayısıyla yabancı dil öğrenmenin doğaıyla ilgili düşüncelerimi okumuş ve gerçekçi olduklarını kabul etmiş oluyorlar. Birlikte çalışırken süreci, karşılıklı fikir alışverişiyle olgunlaştırıyoruz. Ama (bence) temel ilkelerde ihtilaf yaşamıyoruz.

- İngilizce öğrenmeyi “belli şartlara” değil “eldeki imkânları en iyi kullanma” ilkesine bağlamışlar. “Yaz gelsin öğrenirim”, “hele şu iş bitsin öğrenirim” veya “bir gün kursa giderim” gibi bahaneleri yok.

- Hiç kimsenin hiç kimseye dil öğretemeyeceğini sadece “yol arkadaşı”-yardımcı olacağını ama iyi bir yol arkadaşı ve rehberin çok önemli olduğunu farkındalar.

- İngilizce öğrenmeyi hayatlarının bir parçası haline getirmedikçe bu işin yürümeyeceğini bir şekilde farkına varmışlar. Benim tavsiyelerim ışığında ama onların da katılımıyla belirlediğimiz günlük çalışmalara önem veriyorlar.

- Bu kişiler zamanlarının kıymetli olduğunu farkındalar. Dolayısıyla İngilizce kurslarına gitmek için yolda zaman harcamak istemiyorlar. Evlerinde, yani rahat ettikleri mekânda ders almak onlara daha verimli geliyor.

- İnternet ortamında geç saatlerde de ders alabiliyorlar.

- Bir iletişim ortamı olan interneti kontrollü kullanma alışkanlığına sahipler ve bu aracı verimli bir şekilde kullanabiliyorlar veya bu yönde ilerliyorlar.

Elbette ben bire-bir derslerde veriyorum. Benden bire bir ders alan öğrencilerimin de aynı özelliklere sahip olduklarını söyleyebilirim.


Sizler de bu özelliklere sahipseniz veya konuyu anlamak istiyorsanız, benimle bağlantıya geçebilirsiniz.

“Öğrenmenin, yaşı ve yeri yoktur” derim, başka şey demem.

-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------

Saturday, May 19, 2007

SÜLEYMAN NAZİF ANADOLU LİSESİNDE GÜZEL BİR GÜN! YDS İNGİLİZCE HAZIRLIK (46)





Okuyucularımdan sık sık e-mail alırım. Bunun keyfini yazarlar bilirler. Bu e-maillerden birisinde ÖSS ve YDS sınavlarına hazırlanan bir grup öğrenciye konuşma yapmam rica edildi. Benden bu konuşmayı yapmamı rica eden kişi, öğrencilerin durumuyla yakından ilgilenen bir veli olan Elif Hanımdı. YDS konusunda araştırma yaparken benim bloglarımdaki yazılarımı görmüş ve öğrencilere yararlı ipuçları verebileceğimi düşünmüştü. Ben de bu nazik daveti kabul ettim ve Elif Hanımla görüştükten sonra Süleyman Nazif Anadolu Lisesini ziyarete gittim. Bir ziyaretçi gözüyle içeri girince disiplinli, temiz ve düzenli bir okul havasıyla karşılaştım. Okul müdürü Abdullah Alp Beyle ve İngilizce öğretmenleri olan Pelin Hanım ve Zeynep hanımla da kısa bir sohbet etme imkânımız oldu. Daha sonra da seminer gününü kararlaştırdık.

Kararlaştırdığımız günde, iki sınıftan oluşan yaklaşık 45 kişilik bir dinleyici grubuyla sıcak bir sohbetimiz oldu. Onlara ÖSS ve YDS konusunda aşağıda verdiğim ilkelere dikkat etmelerini önerdim. Güzel bir gündü ve ortaya çıkan bu güzel gün, tamamen bir takım çalışmasının ürünüydü. Seminerden önce ve sonra bana yol arkadaşlığı ve ev sahipliği yapan Oğuz Beyle yaptığımız sohbetler de benim açımdan çok verimli oldu. Bu takım çalışmasında yer alan herkese teşekkür ediyorum.

Öğrencilerle yaptığımız söyleşi sırasında verdiğim bu ilkeler, her ne kadar YDS İngilizce hazırlıkla ilgili görünse de aslında bütün dil sınavları konusunda size yardımcı olabilirler düşüncesindeyim:

ÜNİVERSİTEYE (HAYALLERİMİZE GÖTÜREN KÖPRÜYE) GİDEN YOLDAKİ ENGELLER VE ÇÖZÜMLERİ

1. Hayalsiz çalışmak: Hemen hayalinizi bulun!

2. Hedefsiz çalışmak: Hemen hedefler koyun!

3. Fatura ödemeye hazır olmamak: “Her şeyin bir bedeli var!” desem?

4. Fırsat Maliyeti teorisini bilmemek!: Hemen öğrenin.

5. Yabancı dil puanının avantajlarını bilmemek: Hemen öğrenin!.

6. Sınav Sisteminin ölçü olduğunu unutmak: Gurur yapmayın, gerçeği kabul edin!

7. Konuyu kamera şakası gibi algılamak, “kamera nerde?” diye sormak: Konuyu ciddiye almaya başlayın!

8. Ölçünün, sınıftaki durum veya başkaları değil sınav olduğunu göz ardı etmek: Hemen teraziye çıkın!.

9. Potansiyel enerjiyle, kinetik enerjinin farklı türler olduğunu unutmak: Hemen araştırın!.

10. Kafamıza göre takılmak: Kendinize gelin! Sistemin mantığını kavrayın!

11. Başkalarının hakkına saygılı olmayı göz ardı etmek: Zaman çalmayın!

12. Sadece İngilizceyi önemsemek, diğer branşları göz ardı etmek: İnanmıyorum!.

13. Takım bireylerinin değerlerini göz ardı etmek: Olamaz!

14. Farkındalık içinde olmamak: “Yangın var!” desem yeridir!

15. Türkçe okumaya önem vermemek: “Anadil kıskançtır!” diyeyim yeter!

16. İngilizce okumaya önem vermemek: “Sınavda felaket” anlamına gelir!

17. Ölü zamanları iyi kullanmamak: Çok mu zenginsiniz?

18. "Bir gün gelecek bir gün kalacak" şeklinde ifade edilen gerçeği göz ardı etmek: Evet, bir gün gelecek 1 gün kalacak!
-----------------
-------------------------

SAVAŞ ŞENEL KİTAPLARI

AZ ACILI VE KALICI İNGİLİZCE-YABANCI DİL ÖĞRENMEK İÇİN PÜF NOKTALARI

Kitabın Tanıtım Videosu
Kitabın Tanıtım Yazısı
Kitabın Facebook sayfası
Kitabı buradan satın alabilirsiniz: Kitapyurdu.com



(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

ÇAY SAATİ İÇİN HAFİF YAZILAR


(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)





(Kitabı İmzalı Edinmek İsterseniz Bize Yazınız: savassenel@gmail.com)

-------------------